Intet udsyn i nytårstalen

2. januar 2011

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdt en modig nytårstale i går. Det er ikke hver dag, at en dansk statsleder lægger op til reformer i en sådan grad, som Venstre-lederen fra Græsted gjorde det. Nogle vil endda kalde det politisk selvmord for åben skærm.

Gense nytårstalen her.

Her på EU ZOO hæfter vi os ved, at statsministeren ikke nævnte den rivende internationale udvikling, som Danmark er en del af. Blandt andet får vi i stigende grad dikteret vores finanspolitik i udlandet, og det er særligt interessant i krisetider. I det hele taget er det i denne tid overordentligt vigtigt, hvad der foregår uden for Danmark.

Men ud over krig var verden stort set ikke værd at nævne.

Selv sidste år, hvor Lissabon-traktaten netop var trådt i kraft, fandt Lars Løkke Rasmussen det ikke væsentligt nok, selvom den nye traktat har ændret EU radikalt, og har haft stor indflydelse på danske forhold og de danske politikeres mulighed for at føre politik.

Også Anders Fogh Rasmussens (V) sidste nytårstale som statsminister manglede i dén grad det internationale aspekt. Dét på trods af, at finanskrisen fire måneder forinden, i august 2008, var brudt ud for alvor med Lehmanns Brothers fald.

Lars Løkke Rasmussen refererede dog lørdag til udlandet helt kort, da han satte alle de andre op som en modsætning til Danmark. Hvor regeringerne i andre lande ikke kan styre deres budgetter, så kan vi godt i Danmark. Underforstået: Vi har i Danmark viljen og modet til at fjerne efterlønnen og er derfor langt sejere end grækere, irere, franskmænd og slige folkeslag.

Lars Løkke Rasmussen kunne ellers også have nævnt, hvordan krav fra udlandet for fremtiden kan tvinge Danmark til at stramme vores budgetter, og at de danske politikere over en bred kam hilser udviklingen velkommen. Eksempelvis besluttede europæiske politikere i december at vedtage en ny straffemekanisme mod lande, som låner for mange penge. Det er dog usikkert, hvilken betydning mekanismen får for Danmark, som (endnu?) ikke er en del af euro-området. Men det er endnu et eksempel på, at finanskrisen ikke kan løftes af ét land alene.

Spørgsmålet er, hvorfor statsministre aldrig nævner omverdenen, selvom den de seneste år har medført de voldsomste ændringer i vores samfund. Hvorfor? Ville det være politisk selvmord at sige højt..?


1 kommentar »

  1. [...] den europapolitiske blog EU Zoo har man også bemærket manglen på europæisk eller globalt udsyn i nytårstalen. Her hæftede [...]

    Pingback by Nyt år for udenrigspolitikken – bare ikke i nytårstalen « Udenriget.dk — 3. januar 2011 @ 21:57

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.