Fem udvalgte mænd skal lure i EU-hemmeligheder

18. november 2010

Fem udvalgte mænd skal holde et vågent øje med EU’s diplomater og hemmelige udenrigspolitiske beslutninger på vegne af EU-Parlamentet. Men kan de bruge den hemmelige viden til noget, når de har mundkurv på?

Den nye super-kvartet er hver især nøje udvalgte i EU-Parlamentets Udenrigsudvalg. Gruppen består af to italienere, en tysker, en spanier og en rumæner. Politisk er der tre konservative og to socialdemokrater. Der var åbenbart ingen kvinder, der kunne betros adgang til hemmelighederne.

Til gengæld har kvartetten en stedfortræder, der kan træde til, hvis en af mændene ikke kan. Hun hedder Annemie Neyts-Uyttenbroeck, er liberal og fra Belgien.

De fem mænd hedder Gabriele Albertini, Roberto Gualteri, Elmar Brok, Adrian Severin og Jose Salafranca.spion

Gruppen får konkret adgang til de allerhemmeligste papirer, der findes blandt EU’s embedsfolk og diplomater i udenrigsafdelingen. I EU sorterer man dokumenter i kategorierne Restreint, Confidentiel, Secret og Tres Secret.

To problemer med kvintetten

Det lyder alt sammen meget godt. Men der er to problemer med de fem folkevalgte vagthunde.

 • Får de i sidste ende adgang til vigtige, tophemmelige oplysninger?

Kvintettens sjette hjul, belgiske Neyts-Uyttenbroeck, har på forhånd sået tvivl om, hvad gruppen egentlig kan bruges til. Hun sad i den tidligere gruppe med samme formål, og det var en stor skuffelse.

“Sometimes when a document is stamped ‘super secret’ it’s not as sexy as you’d imagine. Sometimes it bordered on the ridiculous, like a bad Le Carre novel. We’d have to leave our mobiles and so on before entering the reading chamber. Then you saw a document that was, for example, the mission statement of Eulex, which was the same as we already had in the newspapers,” sagde hun til EU Observer.

 • Hvad skal den hemmelige viden bruges til?

De fem mænd kommer til at gennemlæse papirerne i et topsikret rum i Rådets bygninger i Bruxelles. De får hverken lov at medbringe papirer, mobiltelefoner eller noget som helst andet, der kan bruges til at viderebringe oplysninger, de måtte glemme.

Ideen er, at kvintetten kan suge viden til sig fra de hemmelige dokumenter, men de må ikke videregive NOGEN oplysninger fra de hemmelige papirer. Det betyder, at de ikke kan bruge deres viden i en argumentation – medmindre de fremturer med tillidsargumenter som “vi skal sige nej til det her, fordi det ved jeg bare, at vi skal”.

EU ZOO holder et vågent øje med, hvilken rolle, den nye enhed kommer til at spille – og hvad de andre folkevalgte mener om den, når de begynder på den slags.

Læs i øvrigt EU-Parlamentets regler for fortrolige dokumenter her.

Relaterede artikler:

 1. Politikere: Magten skal til de folkevalgte
 2. Skal politikerne mærke finanskrisen?
 3. Skal EU skabe fodlænker, åbne fængsler og samfundstjeneste?

2 kommentarer »

 1. “Gruppen består af to italienere, en tysker og en rumæner.”

  Kan i finde ud af om det er en kvintet eller en kvartet?

  Kommentar by Mathias Schwartz Kirkegaard — 19. november 2010 @ 03:11

 2. @Mathias

  Beklager, det er naturligvis en svipser. Vi havde glemt en spanier :)

  Kommentar by Andreas Marckmann — 19. november 2010 @ 08:30

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.