Videbæk nedtoner kristent engagement

4. maj 2009

Tove Videbæk fra De Konservative nedtoner på sin hjemmeside sin baggrund i det kristelige. Politikeren, der selv regner med at blive valgt til EU-Parlamentet, er kandidat for De Konservative og har tidligere mødt modstand hos sit nye parti, blandt andet fordi hun er imod fri abort.

Tove Videbæk afviser selv bevidst at have nedtonet sit kristelige engagement. Det kunne ellers se ud som om, at hun har forsøgt at luge ud i ord, der rimer på Jesus.

EU ZOO kiggede forbi hendes cv og profil på hendes egen hjemmeside, www.tovev.dk, og sammenholdt dem med oplysninger fra blandt andet Wikipedia. Her er nogle eksempler på to forskellige måder at sige det samme:

Videbæk: 2 års højskoleophold
Wikipedia: Tove Videbæk var på Mariager Højskole, der er Pinsevækkelsens bibelskole, 1966-68

Videbæk: Tidl. Direktør (1995-98). I perioden 1986-1998 ansat på lokal-tv stationen KKR/TV i København som translatør, chefsekretær og tv-vært, de sidste 3 år som direktør for stationen med 18 ansatte og ca. 50 frivillige.
Wikipedia: KKR/TV står for “Københavns Kristne Radio/TV”

Videbæk: I denne periode fik stationen flere awards fra CEVMA (en europæisk medieorganisation).
Wikipedia: CEVMA står for “Christian European Visual Media Association”

Videbæk: Bestyrelsesmedlem i en række frivillige humanitære og medie-organisationer.
Wikipedia: Bestyrelsesmedlem i for blandt andet Skandinavisk Børnemission,  KLF – Kirke og Medier og Ungdomsklubben Azusa, der drives af kristne.

Videbæk: Tidl. ”Representative” og lobbyist (2005-08) i forhold til EU for en større europæisk organisation.
Realiteten: Tove Videbæk var lobbyist for Den Europæiske Evangeliske Alliance. Organisationen er ikke registreret hos EU’s frivillige lobbyregister.

Det skal siges, at Tove Videbæk under fanebladet Politiske tillidshverv ikke lægger skjul på, at hun har siddet i folketinget for Kristeligt Folkeparti.

Og Tove Videbæk afviser selv bevidst at have nedtonet sit kristelige engagement i sin profil på hjemmesiden.

Hvis jeg har gjort det, er det ikke bevidst. Et CV er konkrete fakta og har ikke noget med værdier at gøre, siger hun til EU ZOO.

Hendes kandidatur har skabt modstand hos nogle konservative, netop på grund af hendes baggrund hos Kristeligt Folkeparti/Kristendemokraterne.

Jeg er stadigvæk den samme. I en af mine brochurer står der også, at jeg vil kæmpe for de kristne værdier, og jeg tror, jeg er en af de eneste kandidater, der siger det, fastholder Tove Videbæk.

Hun skilter dog ikke med sit kristelige engagement på sin hjemmeside eller i sin valgvideo. Til gengæld har hun ikke lagt skjul på sin baggrund i en biografi om hende, som skulle udkomme denne uge. Bogen hedder “En fighter”. Hun siger dog, at det ikke er blevet lettere at være aktiv i politik og kristen på samme “med al den tale om religion ud af det offentlige rum”.

I store dele af Europa har de konservative partier en religiøs gren, så det er næsten kun i Skandinavien, at de konservative ikke samtidig er kristelige. Hvis De Konservative får to mandater, regner Tove Videbæk med at komme til Bruxelles sammen med spidskandidat Bendt Bendtsen. Samme analyse har Altinget.

[youtube]EHSJtK0Wyps[/youtube]

Relaterede artikler:

 1. Tjubang fra dag ét hos skeptikerne
 2. EU piller Le Pen fra
 3. Rohde vil melde sig ind i kritikerklub

7 kommentarer »

 1. Det er godt lavet det der. Flot journalistisk arbejde. Spørgsmålet er bare: Får hun noget som helst ud af at nedtone det kristelige? De vælgere der med personlige stemmer skal sende hende i parlamentet, er jo netop ikke traditionelle konservative vælgere, men derimod vælgere der tilhører den kristne religiøse højrefløj.

  Men OK – det vælgersegment ved hvem hun er, så der kan selvfølgelig være en idé i at nedtone det kristelige af hensyn til de interne konservative venskaber (såfremt venskaber overhovedet findes hos de konservative :)

  Kommentar by Mathias Schwartz Kirkegaard — 4. maj 2009 @ 21:17

 2. Jeg føler mig kringsatt af kristne i denne valgkamp.

  @Matthias: Ja, selvfølgelig har Videbæk en interesse i at få det til at se ud som om hun har nogle egentlige kompetencegivende stillinger bag sig. Og ikke blot rygklapperjobs fra de andre kristne fundamentalister.

  Kommentar by Rasmus Nørlem Sørensen — 5. maj 2009 @ 21:44

 3. Artiklen på Wikipedia bygger vist nok på den officielle biografi fra folketinget. Jeg synes imidlertid hendes valgkamp-CV er acceptabelt. For det første vælger kandidaten vel selv synsvinkel og hvilke enkeltheder der skal lægges vægt på. For det andet var CV fra folketinget meget detaljeret.

  Det er naturligvis påfaldende at hun hele livet har arbejdet i kristne organisationer, men der findes også andre politikere med en uafbrudt karriere i f.eks. arbejderbevægelsen eller i diverse miljø- og forbruger-NGO’er.

  Hun har for nogle måneder siden sagt at hun vil arbejde for kristne synspunkter i EU, og hun har endda sagt at hun har gode forbindelser i andre lande der støtter hendes mærkesager.

  Tove Videbæk udtalte til Kristeligt Dagblad den 4. august 2008, at hun har fået frihed af den konservative ledelse til at arbejde for sine egne mærkesager, herunder etiske sager og arbejdet med socialt udsatte. Hun sagde, at hun kender mange politikere i den konservative EPP-gruppe i EU-Parlamentet, der arbejder for de samme værdier, også afskaffelsen af den fri abort, stamcelleforskning, og andre etiske emner, “og derfor kan jeg fuldt ud kæmpe for mine mærkesager stadigvæk”, sagde hun. Den konservative politiske ordfører, Henriette Kjær, sagde, at Tove Videbæk skulle være varsom, da partiet havde en mere liberal holdning til de etiske spørgsmål og gik ind for fri abort indtil 12. uge. Andre politikere i partiet ønsker at hæve abortgrænsen til 18. eller 20. uge.[3]

  (Kilde: Wikipedia – og for ordens skyld skal jeg tilføje at jeg selv har skrevet det ind, men jeg opfatter det som fuldstændig objektivt; der er kilde).

  Det er paradoksalt at hun forlod Kristendemokraterne fordi hun var for “fundamentalistisk” i forhold til partiet – men nu kan hun blive valgt for et andet parti, som bestemt ikke er kristent fundamentalistisk.

  Kommentar by Casper | Borgerlig bums — 8. maj 2009 @ 15:56

 4. @Casper
  Da jeg tjekkede hendes hjemmeside stod der intet om hendes engagement inden for disse områder, abort etc. Det var lidt spøjst, derfor indlægget.

  Derudover er jeg helt enig med Mathias. Hun skal ikke løfte korset for højt, hvis hun vil have ro omkring sig hos De Konservative. Derfor er det fornuftigt af hende, at hun holder sig til at nævne sine kristne værdier i en folder, som hun selv kan stikke ud til sine vælgere.

  @Rasmus
  Det virker som grebet ud af den blå luft, at hun kun skulle have fået rygklapperjobs. For øvrigt har hun et stort frivilligt engagement, ser det ud til. Det har vel intet med rygklapperi at gøre.

  Kommentar by Filip Schwartz Kirkegaard — 9. maj 2009 @ 15:48

 5. Jeg beklager, hvis det lød som en grov anklage mod Videbækken. Det er jo muligt, at hun har kompetencer til at agere som EP’er.

  Jeg mener ikke man kan sammenligne et engagement i en fagbevægelse eller andre sociale/politiske bevægelser med et engagement i en religiøs forening. Fagbevægelsen arbejder jo med forhold i den virkelige verden – og derigennem opnår man også komptence til at håndtere virkelige problemer ved arbejde der.

  At arbejde for at udbrede kendskabet til eksistensen af spøgelser, lyserøde elefanter eller andet religiøst nonsens er ikke på samme måde kompetencegivende til at håndtere virkelige og politiske problemer. Det er muligt, at man er god til at tro på de lyserøde elefanter, men den kompetence er ikke meget værd i andre sammenhænge end netop de religiøse.

  Som en lille note vil jeg tilføje, at hvis ens frivillige arbejde går ud på at hverve medlemmer til en eller anden idiosynkratisk anakronisme – så er jeg ikke imponeret. Hvis formålet derimod er at hjælpe andre mennesker kan det naturligvis tælle på kontoen.

  Kommentar by Rasmus Nørlem Sørensen — 10. maj 2009 @ 21:43

 6. @Rasmus

  Der er naturligvis forskel på organisationers opbygning og kompetencer, men det er ikke automatisk en degradering, at fundamentet er religiøst.

  Eksempel: Mange kristne grupper vil udadtil gerne bryste sig af at være åh så gode venner, men der er jo også magtkampe inden for religiøse organisationer. Religiøse organisationer har samme overordnede formål som ideologisk opbyggede organisationer, og de har derfor brug for de samme kompetencer hos deres ledere. Økonomien skal klappe, organisationen skal præsenteres, organisationen skal vokse, medlemmer skal inddrages og knyttes sammen, etc. etc.

  Kommentar by Filip Schwartz Kirkegaard — 11. maj 2009 @ 09:20

 7. Uden i øvrigt at blande mig i diskussionen om lyserøde elefanter og magtkampe i religiøse organisationer, tænkte jeg at jeg ville kaste noget andet ind i debatten.

  Ekstrabladet.dk har i dag en historie om netop Tove Videbæk… og hendes dobbeltrolle her i valgkampen. Hun er jo både EP-kandidat, men sjovt nok samtidigt TV-vært på Kanal København – vel at mærke i en række programmer om EU. Programmer hvor hun interviewer andre EP-kandidater.
  Læs historien her: http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/article1166286.ece

  Kommentar by Pelle Christy — 11. maj 2009 @ 15:53

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.