Uge 40: Kom med til redaktionsmøde

27. september 2009

Ugen byder på flere spændende EU-nyheder. EU ZOO indbyder for første gang til åbent redaktionsmøde, hvor vi stiller os selv spørgsmålet: Hvad sker der i den kommende uge i EU-Parlamentet, der er spændende og relevant for journalister og nørder, og hvilke danske EU-politikere er involverede?

Mandag til onsdag byder på en fin mulighed for at komme bag retorikken hos politikerne. Budgetudvalget skal stemme om de første ændringsforslag til EU-budgettet. Det er normalt en kedelig affære, men under den første finanskrise har eksempelvis de venstreorienterede politikere råbt højt om mere og stærkere handling fra EU’s side – følger de op med ændringsforslag til budgettet? Svaret er sikkert nej. Venstres Anne E. Jensen og De Konservatives Bendt Bendtsen (stedfortræder)  sidder i udvalget.

Danskerne er meget bekymrede over klimakrisen, og Danmark er en minimastodont inden for grøn energi. Derfor kan det være interessant, når Industriudvalget tirsdag kommer med en konklusion på statutten for Det Internationale Agentur for Vedvarende Energi (IRENA).  Der foregår for tiden en del lobbyarbejde på klimafeltet, så der kan godt gemme sig spændende historier mellem linjerne på en ellers tør statut. Jens Rohde (Venstre), Bendt Bendtsen og Britta Thomsen (S) har sæde i udvalget. Som journalist er det nok smartest at give et kald til Britta Thomsen først, eftersom hun er veteran i udvalget.

Tirsdag skal Landbrugsudvalget diskutere de høje fødevarepriser i EU med EU-Kommissionen – det kan byde på en interessant diskussion, men det er næppe nok til en skarp nyhedshistorie.

Onsdag bliver de nominerede til Sakharov-prisen, som hylder forkæmpere for frihed i bred forstand, præsenteret af Udenrigsudvalget. Det kommer vi helt sikkert til at holde øje med på EU ZOO.

Torsdag skal det anonyme Udvalg for Andragender stemme om Den Europæiske Ombudsmands årlige rapport (2008). Det kunne være en fin anledning til at kigge på nogle af de ofte spændende og kafkaske historier om EU-borgere, der er kommet i klemme i systemet.

Læs selv om ugen og se, hvad du synes er spændende her.

Relaterede artikler:

 1. Kom til konference med EU ZOO
 2. EU ZOO er i luften igen – med ny blogger!
 3. Politikere: Magten skal til de folkevalgte

6 kommentarer »

 1. Det her ser da også ret interessant ud:
  http://www.laquadrature.net/en/act-now-the-future-of-eu-internet-may-be-sealed-tonight

  Kommentar by Håkon Stolberg — 28. september 2009 @ 14:08

 2. Det er helt vildt interessant! Det er en klar fejl, at det ikke er på vores liste! Det bliver interessant, om parlamentarikerne fortsat vil kæmpe mod Frankrigs forsøg på at bekæmpe musikpirateri ved at udhule borgernes rettigheder. 12 point til dig for den kommentar!

  Kommentar by Filip Schwartz Kirkegaard — 28. september 2009 @ 15:04

 3. Den franske “3 strikes” model er kun en del af problematikken. Der er nogle – herunder forfatterne til den artikel der linkes til – der mener at net-neutralitet skal ind under forhandlingerne.

  Kommentar by Bo — 29. september 2009 @ 10:55

 4. @Bo

  I virkeligheden er teleområdet fyldt med spændinger. En større del af vores hverdag bruger vi jo på internettet, og de forskellige EU-lande har forskellige tilgange til reguleringen af weblivet. Det bliver interessant at se, hvor meget EU kommer til at bestemme!

  Jeg har godt hørt om, at lobbyisterne er ganske interesseret i netneutralitet. Det betyder for eksempel meget kommercielt for store internetselskaber, om de kan få lov til at give en bedre internetadgang til deres egne tjenester. Det kunne for eksempel betyde, at TDC gav deres egne kunder en hurtigere internetadgang til deres egne musiktjenester end til iTunes, som jeg har forstået det.

  Kommentar by Filip Schwartz Kirkegaard — 29. september 2009 @ 15:20

 5. Er det ikke også på fredag at irerne skal stemme igen? Det må da være det mest interessante for ugen omhandlende EU.

  I øvrigt en dansker (Hans Kristian Neerskov), der har stiftet The International Sakharov Comittee. Den har dog, så vidt jeg ved, ikke så meget med prisen at gøre.

  Kommentar by Ruben Kirkegaard — 30. september 2009 @ 15:07

 6. @Ruben
  Tak for din kommentar.

  Jeg er fuldstændig enig med dig i, at Irlands om-afstemning er ugens vigtigste EU-begivenhed, hvis ikke årets!
  Jeg sidder selv og bladrer rundt i Lissabon-traktaten lige nu og kan love dig, at EU ZOO ikke lader det irske EU-valg være. Tværtimod.

  Årsagen til, at valget ikke er på listen er simpelthen, at præmissen for vores første åbne redaktionsmøde var spørgsmålet:
  Hvad sker der i den kommende uge I EU-PARLAMENTET, der er spændende og relevant for journalister og nørder?

  Kommentar by Andreas Marckmann Andreassen — 30. september 2009 @ 17:30

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.