Tjubang fra dag ét hos skeptikerne

16. juli 2009

Der var engang 26 britiske konservative og 15 polske konservative. De ville arbejde sammen i EU. Men så kom en af briterne til at stjæle polakkernes toppost og kalde deres leder nazist, og så blev polakken sur, og så smed briterne rebellen ud. Der er allerede rod i det EU-skeptiske eventyr.

Den britiske konservative Edward McMillan-Scott har kuppet sin politiske gruppe og har snuppet posten som næstformand i parlamentet for næsen af sin tidligere gruppefælle fra Polen.

Den britiske konservative Edward McMillan-Scott har kuppet sin politiske gruppe og har snuppet posten som næstformand i parlamentet for næsen af sin tidligere gruppefælle fra Polen.

Ja, det er næsten for skørt til at være sandt. Allerede på førstedagen i EU-Parlamentet var der en balstyrisk stemning i den nyfødte gruppe Europæiske Konservative og Reformister (ECR), der mestendels består af EU-kritiske konservative fra Storbritannien og Polen.

Forud for det nye parlaments allerførste dag har de politiske grupper blandt andet forhandlet benhårdt om de 14 næstformandsposter i EU-Parlamentet. Alle større grupper plejer at have mindst én af de pladser, og ECR havde besluttet at indstille lederen af den polske delegation, Michal Kaminski.

Men så gik det galt. Den britiske EU-veteran fra ECR, Edward McMillan-Scott, samlede 40 underskrifter og stillede også op. Det er en lovlig, men  utraditionel procedure. Det blev ikke mindre utraditionelt, da McMillan-Scott blev valgt. Det gjorde Michal Kaminski til gengæld ikke.

De polske ECR-medlemmer er rasende. De britiske konservative er også rasende, og de smed øjeblikkeligt McMillan-Scott ud af partiet. For at dulme polakkernes vrede, valgte briterne desuden at overdrage formandsposten for ECR til Michal Kaminski.

Her kunne farcen være endt. Edward McMillan-Scott har en lang karriere bag sig i EU-Parlamentet, og han havde på forhånd kritiseret, at de konservative briter forlod parlamentets største gruppe EPP for at oprette den mere EU-kritiske ECR. Derfor kunne han formentlig glide stille og roligt ind i EPP som uafhængigt medlem i løbet af nogle måneder.

Men McMillan-Scott valgte at gå til modangreb på polakken. Til nyhedssitet theParliament.com sagde han onsdag, at han udelukkende stillede op for at undgå, at Kaminski fik en næstformandspost.

He (McMillan-Scott, red.) said the Pole had been a member of the National Revival party in Poland for three years until 1991, a party he describes as “fascist and homophobic.”

McMillan-Scott went on to say that the day after the group’s inaugural meeting on 24 June, he discovered that a Wikipedia entry “detailing Kaminski’s membership of the National Revival party had been removed.”

The Briton said Kaminski “was widely known to have used anti-Semitic language” in the past.

Det har fået Michal Kaminskis puls helt op i det røde felt. Den seneste nyhed i farcen er, at han truer McMillan-Scott med et sagsanlæg for “nazi-beskyldninger”.

Indtil videre har gruppen ECR eksisteret officielt i tre dage.

Relaterede artikler:

 1. Røre i skeptikernes andedam igen igen
 2. EU piller Le Pen fra
 3. Magtklub holder whistleblower fra indflydelse

4 kommentarer »

 1. med den slags “underholdning” er det da også mærkeligt at EP ikke nyder større opmærksomhed i pressen i DK…

  Kommentar by ne — 18. juli 2009 @ 15:20

 2. Det viser jo noget om de mennesketyper der færdes i EU-parlamentet. Nåja, de er endda folkevalgt… bevar mig vel.

  Hvis det virkelig er rigtigt at polakken er homofobisk, antisemitisk osv. så synes jeg det var et godt initiativ fra McMillan-Scotts side. Man må hellere end gerne – med demokratiets spilleregler – minimere indflydelsen fra fjenderne. Derimod er det ikke i orden når parlamentet med alle mulige fiksfakserier søger at fjerne de EU-skeptiske eller fascistiske MEP’ers taletid og basale rettigheder.

  Hvis McMillan-Scott havde mindre rene motiver, så var det måske for at sikre sig en nem retrætepost. Som næstformand skal han bare udføre sin opgave, ingen selvstændige initiativer, og han får vel også en bedre løn. Når han er smidt ud af sin gruppe er der endnu mindre arbejde at udføre.

  Hvor meget tjener EP-formanden og næstformændene egentlig?

  Kommentar by Casper | Borgerlig bums — 20. juli 2009 @ 23:50

 3. Casper – jeg har undersøgt det og det ser ud som om alle MEP’ere får det samme med den nye statut. Formænd og næstformænd får større kontorer (som gruppeformænd og kvæstorer gør) og hjælp fra administrationen til arbejdet med det ansvarsområde de har fået tildelt som følge af næstformandstitlen. Jeg kunne forestille mig at de rejser mere end den gennemsnitlige MEP men de får ikke flere kontorpenge og den slags.

  Kommentar by Bo — 23. juli 2009 @ 13:56

 4. [...] De EU-kritiske konservative i parlamentets nystiftede gruppe Europæiske Konservative og Reformister (ECR), er tilsyneladende uenige på ledelsesniveau. Gruppens to største delegationer, den polske og den britiske, har ellers haft en vældig turbulent start allerede. [...]

  Pingback by Røre i skeptikernes andedam igen igen – en uafhængig blog om EU-Parlamentet — 12. august 2009 @ 09:09

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.