Titantung lovstak venter på EU

21. april 2009

Et læs love venter på at blive vedtaget af de folkevalgte i EU, hvis de skal leve op til valgløfter og deadlines inden EU-valget til juni. Derfor har de folkevalgte rygende travlt netop nu.

98 lovforslag, inden ugen er omme. Det skal EU-Parlamentet kolportere igennem systemet i Strasbourg i denne uge, der bliver en af de absolut travleste.

Og det handler ikke bare om at stemme ”ja” eller ”nej”, det er det ene principielle slag efter det andet, der står i korridorerne, med flere hundrede ændringsforslag.

Først og fremmest bliver patientkrigens vigtigste slag afgjort. Som EU ZOO kunne fortælle for to uger siden, har politikerne trukket fronterne knivskarpt op i slaget om patienters rettigheder.
Det handler i korte træk om, hvorvidt en dansk patient skal kunne rejse til et hvilket som helst andet EU-land for at få den bedste behandling – på statens regning. Og skal en polak kunne det samme? Stridens æble er også benhård ideologi: Skal du kunne vælge behandlingen selv, eller skal din læge godkende behandlingen for dig?
Slaget bliver afgjort på fredag. Og lige nu er det de borgerlige, der har de største sabler at rasle med, vurderer EU ZOO.

Så skal der slåsses om regnskaberne. Det lyder kedeligt, men er snarere tragisk.

For 14. gang i træk har EU’s egne revisorer afvist at godkende EU’s budget. Nu er det EU-Parlamentets tur til at tage den kritiske kasket på og sætte røde streger i budgettet. Sidste år havde danske Dan Jørgensen (S) en nøglerolle i den proces, og de folkevalgte krævede en række ændringer. Det gør de igen, og i år er Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU pennefører på kritikken. Det kan ende med, at de folkevalgte udsættter at godkende rådets budget for 2007. Hvis parlamentet parlamentet torsdag bakker op om Søndergaards linje, vil de kræve, at det blandt andet skal være nemmere at gennemskue medlemslandenes måde at bruge vores fælles penge på. Budgettet er et af de områder, hvor de folkevalgte har reel indflydelse, og det bliver spændende at se, om de sætter flueben ved regnskaberne, eller om de siger nej og kræver mere styr på udgifterne.

Og så står danske Anne E. Jensen (V) bag en betænkning om intelligent transport. Det handler om at sætte en chip i nye biler, så det bliver nemmere at holde øje med, hvor de befinder sig. Målet er eksempelvis at mindske bilkøerne på vejene og undgå harmonikasammenstød. Debatten om overvågning over for sikkerhed er altid principiel, og den stikker EU ZOO også poten i i den kommende uge.

Relaterede artikler:

  1. Nyt nederlag venter regeringen i udlændingesag

Ingen kommentarer »

Endnu ingen kommentarer.

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.