Svenske pirater kan komme ind i EU

16. marts 2009

“Slaget om vores privatliv og jagten på fildelere bliver udkæmpet nede i Bruxelles. Så nu vil vi derned.”

Det siger Rickard Falkvinge til EUobserver. Han er leder af det svenske Piratpartiet, der stiller op til EU-Parlamentet – og måske bliver valgt ind.

På den svenske hjemmeside The Pirate Bay har pirater fra hele verden ulovligt delt musik og film.

På den svenske hjemmeside The Pirate Bay har pirater fra hele verden ulovligt delt musik og film. Foto: The Pirate Bay.

Piraterne fra Sverige betragter patentreglerne som deres værste fjende, og de vil gøre det lovligt at downloade for eksempel musik og film gratis på nettet. Onlinepolitikerne er også meget stærke modstandere af den såkaldte Big Brother-lov, som Sverige indførte i 2008. Loven giver staten ret til at overvåge alle almindelige borgeres telefoner og e-mails, og den har fået massiv kritik. Blandt andet har den danske mediejurist Oluf Jørgensen over for Journalisten.dk kaldt loven ulovlig i forhold til menneskerettighederne.

Danmark har også et piratparti, men på den anden side af sundet har de væsentlig større opbakning. I løbet af piraternes første 24 timer som politisk aktive, fik de samlet over 4000 støtteunderskrifter. I dag har de svenske pirater flere aktive medlemmer end etablerede partier som De Grønne, og ungdomspartiet Unge Pirater er landets næststørste, skriver EUobserver.

21 procent af svenskerne har sagt i en meningsmåling, at de gerne ser Piratpartiet repræsenteret i EU-Parlamentet. De siger dermed ikke, at de ville stemme på partiet, der også selv bestilte undersøgelsen. Men piraterne selv er overbeviste om, at de bliver valgt ind til valget den 7. juni. En svensk politisk ekspert vurderer, at Piratpartiet kan overraske, skriver Svenska Dagbladet.

Piratpartiet vil blandt andet trække på unge vælgere, der normalt ikke ville stemme. Og de fremhæver selv, at der er masser af svenskere, der downloader musik og film ulovligt på nettet.

De danske pirater er også aktive modstandere af overvågning, selvom de ikke er lige så store. Senere på måneden demonstrerer de i flere danske byer imod blokeringen af fildelings-hjemmesiden The Pirate Bay.

Relaterede artikler:

 1. Rohde vil melde sig ind i kritikerklub
 2. Stjal piraterne vælgerne?
 3. Forbrugerlobbyister vil møve sig ind i valgkampen

Ingen kommentarer »

 1. Demonstrationerne er på fredag kl. 16:00, følgende steder:

  København, Bertel Thorvaldsens plads.
  Århus, på Rådhuspladsen.
  Odense, foran Domhuset.
  Esbjerg, foran Domhuset på havnen, kaj 4.

  Kommentar by Ole Husgaard — 17. marts 2009 @ 18:31

 2. Hvor fanden har de forestilt sig at underholdning skal komme fra, hvis alle bare kan faa det gratis paa lovligvis…..altsaa selvfoelgelig, med mindre alle kunstnere og folk i underholdnings brancen gaar med paa at goere alt deres haarde arbejde gratis, men det tror jeg ikke i skal regne med. Nej, de maa ud og finde sig et andet arbejde, nu da folk ikke laengere foeler der er grund til at betale for den underholdning, de ellers elsker saa hoejt. Inden laenge vil der ikke vaere nogle nye filer at downloade overhovedet og saa kan det ignorante og umodne Pirat Parti bryste sig af at have totalt oedelagt alt hvad der hedder go’ underholdning……Nu i er igang, hvorfor saa ikke goere mad gratis ogsaa, eller ihvertfald goere det lovligt at stjaele det i brugsen.

  Kommentar by Hans — 6. oktober 2009 @ 02:47

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.