"Så fat det dog, europæer"

24. april 2009
Sms'er er dyre, når man rejser.

Sms'er er dyre, når man rejser.

Vælgerne skal have banket ind i hovedet, at EU vil borgerne det godt, inden valgkampen tager fart. Det er en udbredt holdning blandt de EU-positive.

Seneste eksempel kom fra PSE, de europæiske socialdemokrater, der sendte en pressemail ud med en overskrift i store bogstaver:

CHEAPER PHONE CALLS FROM ABROAD IN TIME FOR SUMMER HOLIDAYS

Der kunne lige så godt have stået: Cheaper phone calls from abroad in time for summer elections.

Det er nemlig enormt kontroversielt, at EU går ind og siger, at en forbrugsvare skal koste noget bestemt. Her går EU ind og banker til sms- og datapriserne på mobilopkald ved rejser i EU-landene. Det går imod alle principper om fri konkurrence, men forsvares med, at teleselskaberne ikke selv vil sænke priserne.

Sagen gik alligevel smertefrit gennem EU-Parlamentet onsdag. Kun 22 ud af de 785 folkevalgte stemte imod. Blot 5 af de markedsliberale fra ALDE-gruppen stemte imod. EU ZOO gætter på, at en lang række unionstilhængere vil hive de billigere sms-’er op af hatten, hvis kritiske røster rejser sig til valgmøder og skælder ud på unionen.


4 kommentarer »

 1. En grundtanke i EU handler om et frit, indre marked. Men dette eksempel viser at alle ideologiske principper kastes i skraldespanden, når bare det handler om at lave propaganda for EU selv.

  Hvis det tilsvarende var et medlemsland som lavede en lov om faste priser, så tror jeg hurtigt EU-domstolen ville komme efter den.

  Det kunne være spændende hvis EU-domstolen underkender denne vedtagelse, fordi den strider mod det frie marked…. jeg tror dog de holder sig i skindet, da domstolen nok synes alt er godt hvis det bare promoverer EU.

  Kommentar by Casper | Borgerlig bums — 27. april 2009 @ 05:24

 2. @Casper

  Interessant påstand. Du siger, at der er regler om, at EU ikke må diktere priser? Det har jeg aldrig hørt om!

  Det skal lige siges, at EU-systemet helt sikkert mener, at der er et reelt problem i, at der tilsyneladende ikke har været et indre marked for roaming. Så det er ikke udelukkende for propagandaens skyld, at politikerne har vedtaget reglerne. Men jeg er overbevist om, at det har gjort sagsforløbet meget nemmere, at politikerne har en ambition om at vise “almindelige mennesker”, at EU gavner. Det vil øge opbakningen til unionen og måske endda afværge uheldige nej’er til kommende traktater.

  Kommentar by Filip Schwartz Kirkegaard — 27. april 2009 @ 09:51

 3. Hvis liberalisterne har brug for en demonstration af at “markedet” ikke altid fungerer, så skulle de kigge på netop roaming-området. Det er fair nok at EU, eller andre, forsøger at reparere lidt på markeder der ikke fungerer. Det er jo ikke fordi der bliver stiftet nye telefonselskaber der reklamerer for “billig roaming for besøgende fra andre lande!”

  Kommentar by Mathias Schwartz Kirkegaard — 27. april 2009 @ 12:26

 4. Ofte handler EU’s tiltag om at sikre et frit og fælles marked. I dette tilfælde er det to modsætninger.

  Reglerne om roaming medfører måske nok et fælles marked, men ikke et frit marked.

  Det er tankevækkende at EU mener ét fælles marked (med tvungen prispolitik) er vigtigere end det frie marked. Det er planøkonomi.

  Jeg er selvfølgelig godt klar over at politikerne har fundet en populær sag.

  Kommentar by Casper | Borgerlig bums — 27. april 2009 @ 20:59

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.