Puster DR Pötterings post op?

14. maj 2009
Der er kamp om pladsen som kransekagefigur efter den afgående formand for EU-Parlamentet, Hans-Gert Pöttering. Foto: EP/P.Naj-Oleari

Der er kamp om pladsen som kransekagefigur efter den afgående formand for EU-Parlamentet, Hans-Gert Pöttering. Foto: EP/P.Naj-Oleari

Åh nej, åh nej. Berlusconi tumler igen rundt i Europa-debatten. Sådan var tonen hos DR2 onsdag aften.

DR2 Udland fortalte, at Silvio Berlusconi, Italiens kontroversielle leder, smeder rænker for at få sin egen mand, Mario Mauro, på posten som formand for EU-Parlamentet. DR2 Udland kalder formandsstolen for “magtfuld”, og sidst i indslaget runder speaken af med at sige, at “posten som formand for Europa-Parlamentet er blevet stadigt vigtigere,  efter at parlamentet har fået stigende magt de seneste år.”

Er formandsposten virkelig så magtfuld?

Kigger man på parlamentet udefra, så virker det som et fladt kransekagejob at være formand. Lige nu hedder formanden Hans-Gert Pöttering, og kigger man i hans kalender, er den propfyldt med skåltaler og højtidelige møder, hvor han siger meget om ingenting.

Alligevel er der heftig kamp om pladsen som formand. Alle parlamentets tre største grupper har kandidater kørt i stilling, som de vil have i formandsstolen, og nu melder Berlusconi sig også på banen med en kandidat.

Det skyldes to ting:

 • Posten er udtryk for magtbalancen i parlamentet, og den politiske gruppe, der sidder på posten, kan netop vise formanden frem som et trofæ. Kransekagefiguren tjener automatisk også deres sag, når han rejser land og rige rundt og møder statsledere.
 • Posten betyder magt internt i parlamentet. Formanden har en langt vigtigere rolle end formanden for det danske folketing, fordi parlamentsformanden skal binde et kludetæppe af 785 medlemmer sammen. Han er i jævnlig kontakt med gruppeformændene og spiller en rolle i politiske kompromiser. Derudover har han stor indflydelse på beslutninger internt, der kan betyde meget for demokratiet – for eksempel da parlamentet besluttede at hæve grænsen for, hvor lille en politisk gruppe må være for at modtage støtte.

…og så har formanden en særlig nøgle til elevatoren i parlamentet. Når han stikker den i, kan han holde andre ude af elevatoren og køre uforstyrret op til sit kontor.

Når alt det er sagt, vil EU ZOO understrege, at formandspladsen langt fra er den mest magtfulde i Europa, endsige i parlamentet.

Den nye formand vælges om tre uger.

Relaterede artikler:

 1. Bonde roser Svend Auken
 2. Crazy prezydent Jerzy Buzek
 3. Formandsposten deles

7 kommentarer »

 1. Hehe. God detalje med elevatornøglen.

  Kommentar by Mathias Schwartz Kirkegaard — 14. maj 2009 @ 11:34

 2. hvad er den vigtigeste post da, efter jeres vurdering? og hvilken fryns følger med?

  Kommentar by ne — 14. maj 2009 @ 16:39

 3. @Mathias
  Jep. Jeg har oplevet nøglens magt ved selvsyn :)

  @ne
  Hvem er den mest magtfulde politiker i Europa? Fremragende spørgsmål, som er vældig svært at svare på.
  Kunne det være kommissionsformanden? Han kan have enorm indflydelse både på den konkrete politik, EU har fingrene nede i nu – og de langsigtede visioner for EU-samarbejdet. Han har megen indflydelse på EU’s regionale rolle, fx over for Rusland. Men det kommer an på, hvem der sidder på posten. Lige nu er det José Manuel Barroso. Men rygtet vil vide, at han netop har fået posten, fordi han er diplomatisk og til at forme for nationalstaterne. Og så bruger han netop ikke den magt, der ligger i posten.

  Kunne det være Rådets formand? Posten skifter lige nu hvert halve år. Da det var franske Nicolas Sarkozy, der sad på tronen, var han måske den mest magtfulde EU-politiker – men kun for en stund. Da det tjekkiske formandskab overtog, faldt titlen i status og de blev i høj grad løbet over ende. Nu er det svenskernes tur, og de får formentlig mere at skulle have sagt end tjekkerne – men nok til at indtage Europas mest magtfulde position?

  Kunne det være den franske premierminister? Eller den tyske bundeskansler? De har både stor indflydelse på europæisk politik og på EU-politik, men ud fra snævre nationale interesser. Det er en anden slags magt end den, der ligger i at udstikke en fælleseuropæisk kurs, som man gør i EU.

  Jeg mener i hvert fald ikke, at Pöttering er Europas mest magtfulde mand. Hans indflydelse er i høj grad begrænset til parlamentets korridorer, og selv på hans egen hjemmebane kan man diskutere, om formændene for de største politiske grupper ikke har mere magt end ham.

  Hvad synes I? Er der nogen, jeg har overset?

  Kommentar by Andreas Marckmann Andreassen — 14. maj 2009 @ 18:12

 4. kommissionsformanden er et godt bud, men jeg mente nu bare hvilken post der var vigtigst i parlamentet – så vidt jeg kan gennemskue, er der ikke nogen oplagte…?

  Kommentar by ne — 14. maj 2009 @ 21:26

 5. @ne
  Okay, beklager. Jeg prøver igen :)

  I parlamentet mener jeg, at gruppeformændene sidder med mest magt. Når du er formand for en politisk gruppe i parlamentet, sidder du med i det, der hedder formandskonferencen, hvor parlamentets forretningsgange og de store linjer bliver diskuteret og fastlagt. Derudover har formændene fortaleret i plenaren.

  Derfor mener jeg, at formændene for de politiske grupper har meget magt. Og formændene for de to største grupper har nok mest magt, fordi de hver sidder med omkring hver syvende parlamentariker i deres fold. Men faktisk har formanden for en lille gruppe formentlig mere magt end en stor kanon i en stor gruppe, som ikke er formand.

  I forhold til de enkelte sager, for eksempel patientkrigen eller et stort slag om miljø, så vil den såkaldte rapporteur have meget at skulle have sagt. Det er den MEP, der står for at lave betænkningen på parlamentets vegne, og som skal søge kompromiser og sørge for, at den bliver vedtaget. Derfor opkalder man også som regel de store betænkninger efter den rapporteur, der har fået dem vedtaget.

  Kommentar by Andreas Marckmann Andreassen — 15. maj 2009 @ 08:21

 6. @ne

  Ja, Andreas har jo udredt om magtforholdene i Europa og Parlamentet. Jeg vil blot tilføje, at han har overset Paven. Han er ifølge pavekirken jesu stedfortræder på jorden og har blandt andet pavemobilen som fryns. :)

  Kommentar by Filip Schwartz Kirkegaard — 15. maj 2009 @ 15:54

 7. @andreas
  tak for fyldestgørende svar

  @filip
  det er klart, paven…han er en selvfølge

  Kommentar by ne — 19. maj 2009 @ 20:38

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.