Patientkrigen er på forsiden

24. april 2009
Adgangen til behandling i Europa kom under kniven denne uge i EU-Parlamentet.

Adgangen til behandling i Europa kom under kniven denne uge i EU-Parlamentet. (Foto: Remco Frank Ontwerp | www.remcofrankontwerp.nl)

EU handler om mennesker. Det beviser patientkrigen i EU-Parlamentet, der har erobret spalteplads i flere af de største danske medier, efter den blev afgjort i går.

Søren Koch er 66 år og maskinmester. Pensioneret, kræftsyg og skuffet over systemet.
Hans historie blev fortalt i Berlingske Tidende i går. En stærk personlig fortælling om en mand, der bliver nødt til at betale flere hundrede tusinde kroner af egen lomme for at blive behandlet for sin sygdom i udlandet, fordi vi ikke tilbyder behandlingen i Danmark.

I virkeligheden handler historien om patientkrigen i EU. Højrefløjen i parlamentet, de konservative og liberale, ønskede at gøre det let for patienter som Søren Koch at finde den bedste behandling i Europa. Socialdemokraterne og andre ønskede at lægge hindringer i vejen for at sikre de nationale behandlingssystemer og beskytte patienterne, lyder det.

I går torsdag vedtog EU-Parlamentet højrefløjens version af direktivet, der støtter patienters mulighed for at rejse ud i Europa for at blive behandlet. Helt konkret mener parlamentet, at en patient skal kunne få behandling på et hospital i udlandet blot med en lokal læges anbefaling i hånden – altså uden godkendelse fra de nationale myndigheder.

Patientkrigen er et glimrende eksempel på, at EU handler om mennesker. Almindelige mennesker, som sagtens kan komme i almindelige medier. Berlingske Tidende gav sagen heftig omtale i går. I dag er den på forsiden af Politiken. De fleste store aviser har skrevet om patientkrigen. Både radio og tv har også fulgt sagen.

Hvis vi tager journalistbrillerne på et øjeblik, så er det ikke bare fremragende, at sagen kommer i medierne – det er også logisk: For en gangs skyld er der et emne, som åbenlyst påvirker utrolig mange danskeres hverdag. Det er ligetil at finde en case, altså en person, der kan fungere som eksempel på historien. Og der er markante politiske meninger både for og imod.

I denne sag er de borgerlige jublende, socialdemokraterne stemte i protest hverken for eller imod, og eksempelvis JuniBevægelsen kalder resultatet ”katastrofalt”.

Nu går patienkrigen videre i systemet og skal diskuteres blandt EU-landene i Rådet.

Læs også: 1-0 til højrefløjen i patienkrigen.

Relaterede artikler:

  1. Nu er patientkrigen flyttet ind i retssalene
  2. 1-0 til højrefløjen i patientkrigen

2 kommentarer »

  1. [...] på EU-Parlamentets hjemmeside her.Læs også EU ZOOs tidligere artikler om patientkrigen:Patientkrigen er på forsiden 1-0 til højrefløjen i patientkrigenLæs også grundig dækning af direktivet – hos Sjælland [...]

    Pingback by Nu er patientkrigen flyttet ind i retssalene | EU ZOO — 19. januar 2011 @ 23:36

  2. [...] på EU-Parlamentets hjemmeside her.Læs også EU ZOOs tidligere artikler om patientkrigen:Patientkrigen er på forsiden 1-0 til højrefløjen i patientkrigenLæs også grundig dækning af direktivet – hos Sjælland [...]

    Pingback by Nu er patientkrigen flyttet ind i retssalene | EU ZOO — 19. januar 2011 @ 23:36

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.