Parlamentet taber kamp om netrettigheder

1. november 2009

Franskmænd kan for fremtiden risikere fængsel for ulovligt at hente film og musik på internettet. Sådan er udsigterne, efter EU-Parlamentets ellers ihærdige politikere har besluttet sig for at lade de franske myndigheder køre den hårde linje over for internetpirateri. Det skriver EUobserver.com.

Netpiraterne har lidt et sviende nederlag, efter EU's folkevalgte har opgivet at kæmpe imod en ny lov i Frankrig, der gør det muligt med fængselsstraf for ulovlig fildeling. Foto: wikimedia.org

Netpiraterne har lidt et sviende nederlag, efter EU's folkevalgte har opgivet kampen imod en ny lov i Frankrig, der gør det muligt at kappe internettet eller fængselsstraffe borgere for ulovlig fildeling. Foto: wikimedia.org

Frankrig er netop nu i gang med at indføre 3-strikes-and-out-reglen, der skal kappe internetforbindelsen til borgere, der gentagne gange ulovligt henter materiale i cyberspace. EU-Parlamentet har ellers hele to gange banket i bordet og krævet – som et led i vedtagelsen af telekompakken – at sådanne indgreb skal for en domstol. Det krav afstår parlamentets forhandlere fra nu, efter hårdt pres fra EU’s medlemslande i Rådet. Alternativet kunne meget vel have været, at hele telekompakken ville blive tabt på gulvet.

Når EU ZOO finder sagen værd at nævne, så er det fordi, spørgsmålet rummer så mange klassiske EU-dilemmaer:

 • Sagen har drejet sig om rettigheder. EU-Parlamentet forsøgte at gøre retten til internetadgang lig med retten til ytringsfrihed. Det er set før, og vi kommer til at se det igen – at EU’s folkevalgte forsvarer rettigheder, som nogle medlemslande knurrer over.
 • Sagen fortæller noget om styrkeforholdene i EU. Frankrig er det store land, der nægter at give sig for EU-parlamentarikernes krav. Danmark var et af de lande, der arbejdede for at få EU-Parlamentets krav med i telekompakken, men videnskabsminister Helge Sander lod ikke til at være specielt engageret i spørgsmålet – nok fordi Frankrig modsatte sig.
 • Sagen er kompleks og uigennemskuelig. Telekompakken er en stor teknisk lovpakke, der nu er i tredje læsning. Undervejs har den været taget som gidsel i en politisk kamp mellem EU-institutionerne. Forhandlingerne har fundet sted i lukkede møder mellem parlamentets og Rådets forhandlere, så det har været vanskeligt for pressen og borgere at få overblik og at følge med.

Hvis du vil have et overblik over sagen, kan du læse om den hos internetavisen Comon.dk. Og hvis du vil gå dybere ind i sagen, kan EU ZOO anbefale de franske internetaktivister La Quadrature du Net (advarsel: farvet).

Relaterede artikler:

 1. Parlamentet har fået ny magthund
 2. Italienske højrenationalister invaderer parlamentet
 3. Libertas i frontalangreb på parlamentet

2 kommentarer »

 1. Åh, katastrofe! Så er man nødt til at gå på nettet på den lokale café, ens uddannelsesinstitution, jobbet, biblioteket eller via mobiltelefonen. Man mister jo næsten sin ytringsfrihed! (Eller noget…)

  Hvis man får første advarsel, så må man hellere gøre følgende:
  1) Stoppe med at downloade copyrightbeskyttet materiale.
  2) Kryptere sit trådløse netværk (eventuelt hyre hjælp til det).
  3) Stoppe med at klynke.

  Kommentar by Mathias Schwartz Kirkegaard — 3. november 2009 @ 15:26

 2. Man kan ikke konkludere, at EU-Parlamentet har tabt en kamp om netrettigheder.

  Der er tale om et kompromis, hvor EU-Parlamentets forhandlingsgruppe har accepteret, at ordet “domstol” ikke indgår i teksten. I stedet tales der om en fair process ved en uafhængig juridisk instans, med henvisning til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som mere præcist specificerer kravene.

  Omvendt har Ministerrådet givet sig på to vigtige punkter:
  1) De krævede, at man skulle kunne straffes ved at blive smidt af nettet uden nogen forudgående juridisk prøvning. Nu kan medlemslandene ikke længere smide folk af nettet uden at de først er blevet dømt ved været en juridisk process med de retssikkerhedsgarantier Menneskerettighedskonvention kræver.
  2) De krævede at man skulle kunne anses for skyldig, hvis man var blevet beskyldt for at kopiere ulovligt på nettet. Nu siger forligsteksten, at folk skal anses for uskyldige indtil andet er bevist.

  I øvrigt er det lidt uheldigt, at i linker til Comon.dks artikel fra 27/10. Denne artikel er alene baseret på rygter fra tidligere i forhandlingsforløbet. Kompromisset blev først fundet natten mellem den 4/11 og den 5/11.

  Computerworld rapporterer: http://www.computerworld.dk/art/53770/

  Christian Engström fra Piratpartiet i Sverige, som sad i EU-Parlamentets forhandlingsdelegation, skriver også om resultatet: http://christianengstrom.wordpress.com/2009/11/06/landmarks-in-the-telecoms-text/

  Kommentar by Ole Husgaard — 7. november 2009 @ 13:35

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.