Italienske højrenationalister invaderer parlamentet

28. marts 2009

En bunke usandsynligheder er stødt sammen sådan, at de italienske nationalister kan ende med at sætte sig på EU-Parlamentets største gruppe.

For ét år siden havde ingen set det komme. Men nu er det en realitet: Den italienske højrefløj bliver en af de absolut mest magtfulde klynger i EU-Parlamentet efter valget i juni.

Det skyldes en lang række heldige (eller uheldige) sammenfald. Først og fremmest har de to største fraktioner på den italienske højrefløj valgt at slå sig sammen. Det betyder, at de ekstreme højrenationalister i Alleanza Nazionale har slået sig sammen med højrepopulisten Silvio Berlusconis parti. Det nye parti hedder Il Popolo della Liberta – Frihedens Folk. Berlusconi kommer til at stå i spidsen. Den nye højreblok kan meget vel løbe med flertallet af de italienske stemmer til EU-valget.

Il Popolo della Liberta står til at blive medlemmer af EU-Parlamentets største gruppe, den konservative EPP-ED. Lige nu er det de tyske kristendemokrater, der er størst i den konservative klub. Men de står til et dårligt valg, skriver EU Observer.

Derudover har de britiske konservative, som også fylder meget i det konservative hierarki, meldt ud for nylig, at de forlader gruppen og stifter deres egen i parlamentet. Det gør de for at give mere plads til de EU-kritiske røster, der vokser blandt Storbritanniens borgerlige.

Puslespillet stiller de italienske nationalister i en fremragende situation, formentlig som den største delegation i EPP-ED. Hvordan Berlusconi og hans nye partifæller vælger at forvalte den magt, vil tiden vise. Vil de gå efter formandsposten i gruppen? Og på længere sigt måske endda formandsposten i EU-Parlamentet?

EU ZOO vil dog understrege, at hele parlamentets politik næppe kommer til at rykke sig mærkbart mod højre.

Relaterede artikler:

 1. Libertas i frontalangreb på parlamentet
 2. Parlamentet har fået ny magthund
 3. Parlamentet taber kamp om netrettigheder

3 kommentarer »

 1. Tja… Jeg er én af dem der gerne vil opslitte EPP og ED, så kristendemokraterne i parlamentet ikke skal bøvle med de konservative. Så slipper man både for britiske EU-kritikere og Berlusconis folk.

  Kommentar by Mathias Schwartz Kirkegaard — 29. marts 2009 @ 01:10

 2. Én ting er at Berlusconis Forza Italia nu stiller op sammen med post-fascisterne i Alleanza Nazionale – men det behøver vel ikke at betyde, at den nye sammenslutning automatisk vil få alle stemmerne fra de to partier?

  For det er vel ikke helt utænkeligt, at en sammensmeltning også vil komme til at skræmme nogle af partiernes vælgere over til andre partier? Yderfløjen af Alleanza Nazionale kunne vel tænkes at gå mere til højre? Enten til Lega Nord – eller til et af de fascistiske partier?

  Kommentar by Pelle Christy — 29. marts 2009 @ 21:12

 3. Tak for jeres kommentarer!

  @Mathias
  EPP startede jo som en eksplicit kristendemokratisk politisk gruppe. Og netop fordi de dalede i tilslutning, valgte de at åbne portene for højreorienterede over en bred kam.
  Hvis de vælger at splitte op igen, vil den kristendemokratiske gren stå i en amputeret situation. Blandt andet gruppens tredjestørste delegation, den spanske, vil formentlig vælge en konservativ klub frem for en kristendemokratisk.
  På den anden side har du helt ret i, at det vil stille gruppen værdimæssigt klarere. Mener du, at det er værd at opgive magten som parlamentets største gruppe?

  @Pelle
  Interessant pointe. Det bliver spændende at se, om den nye italienske blok kommer til at skræmme så mange vælgere væk, at det får betydning. Personligt tvivler jeg på det. Medmindre der kommer kurrer på tråden mellem Berlusconi og formanden for Alleanza Nazionale, Gianfranco Fini. Det er jo to personligheder, der godt kan lide rampelyset.

  Kommentar by Andreas Marckmann Andreassen — 29. marts 2009 @ 22:25

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.