Hvem stemmer sammen om hvad hvornår?

3. juni 2009

EU er ligesom overskriften et mylder, der kan være svært at forstå.

Så er det jo super, når nogen forsøger at gøre det lidt mere gennemskueligt. Hjemmesiden hvemstemmerhvad.dk har lavet en oversigt over, hvilke  danske partier, der stemmer sammen i EU-Parlamentet.

Oversigten er blandt andet god for den lidt halvnørdede, der går op i sådan noget som valgforbund. For eksempel bekræfter analysen, at det er selvmodsigende, når De Radikale dette valg er gået i valgforbund med Socialdemokraterne og SF, som EU ZOO tidligere har skrevet om. For ifølge analysen stemte Det Radikale Venstre, personificeret ved parlamentarikerne Anders Samuelsen og senere Johannes Lebech, oftere sammen med de borgerlige partier end med venstrefløjen i parlamentet.

Hjemmesidens bagmænd Buhl & Rasmussen har lavet flere andre analyser. Omtalebarometeret, hvor man kan følge med i spidskandidaternes presseomtale, er sjovt at følge. Analysen af den danske regerings stemmeafgivelse i Rådet er til gengæld knap så interessant.

Relaterede artikler:

 1. Hvem skal jeg stemme på?
 2. EU-politikerne i dødskamp
 3. Valgets vindere og tabere

4 kommentarer »

 1. Dan Jørgensens kommentar til at S oftere stemmer sammen med V end med SF: “S og SF har meget ofte de samme udgangspunkter og stemmer sammen i miljøudvalget, mens de data du henviser til kun er fra de endelige afstemninger efter der er indgået kompromisser på rigtig mange områder.
  I Folketinget laves der tit brede forlig og rigtig mange partier stemmer for eksempelvis finansloven. Det betyder jo ikke at de har været enige om det hele fra starten. Og sådan er det også i EU-parlamentet. Man kan derfor (desværre) ikke sige at Venstre nødvendigvis har været med til at støtte eksempelvis miljøvenlige forslag sammen med S og SF blot fordi vi indgår en aftale i sidste”

  Kommentar by Niels E — 3. juni 2009 @ 22:54

 2. Fed idé at slå ned på valgforbundene. Nogle aktører mener, at de ligefrem udgør et demokratisk problem… Det vil jeg ikke gøre mig til dommer over hér.

  Til gengæld vil jeg opfordre til, at I præsenterer læseren for baggrund om valgforbundene. euZoo’s kongstanke er at gå et spadestik dybere end den konventionelle dækning, og den opgave løfter i fornemt! Men i dette tilfælde står en række spørgsmål ubesvarede hen, fx:
  Hvordan indgår man valgforbund?
  Hvordan fordeles stemmerne inden for valgforbundet?
  Hvordan fordeles stemmerne, hvis et eller flere partier inden for forbundet ikke vælges ind?

  Tak for en fed blog!

  Kommentar by Nils Rosted — 4. juni 2009 @ 12:31

 3. JuniBevægelsens Hanne Dahl har faktisk blogget om hjemsiden og nogle af de sjove tal man kan finde der… og de myter den kan bruges til at knuse:
  http://hannedahl.eu/blog/kommentar/en_hjemmeside_der_knuser_myter/

  …. og nå jo, så kan man jo se sjove ting, såsom at Folkebevægelsen er enig med de konservative i 51% af alle sager…. mens JuniBevægelsen kun er enig med konservative i 41% af sagerne … så måske er Folkebevægelsen 10 procent point mere konservative end JuniBevægelsen? ;-)

  Kommentar by Pelle Christy — 4. juni 2009 @ 18:44

 4. Idéen er god nok, men jeg synes ikke rigtig den fungerer. For det er jo kun interessant at se, hvad folketingsmedlemmerne stemmer, hvis man ved hvad det handler om. Og her er et lovnummer ikke nok. Jeg tror man kunne hente meget inspiration hos nogle af de amerikanske sites, der følger politikerne, fx. On the Issues.

  Kommentar by Nikolaj — 5. juni 2009 @ 18:12

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.