Historisk sammenbrud i EU

28. april 2009

EU’s folkevalgte er kede af det. Den danske regering er ked af det. Medlemslandene er kede af det.

Men EU’s folkevalgte har vist, hvad de er i stand til. For første gang i et årti har de sagt klart nej til et sæt vigtige regler i allersidste time, fordi de ikke kunne blive enige med EU-landene.

De seneste år har forhandlingerne om EU’s arbejdstidsdirektiv været i hårdkunde, og i dag faldt det hele til jorden. EU-landene og EU-Parlamentet kunne ikke blive enige på tre områder. Det handler om, hvor mange timer en person må arbejde. Parlamentet ønskede:

 • At flere former for tilkaldevagter blev regnet for arbejdstid.
 • At arbejdstid afregnes per person og ikke per kontrakt.
 • At slippe af med en undtagelse, der tillader lange arbejdsuger.

Forhandlingerne har stået på i fem år og var nu rykket ind i den sidste, afgørende fase i det såkaldte forligsudvalg. Men parterne kunne ikke blive enige. Parlamentarikerne skriver i en pressemeddelelse, at medlemslandenes ønsker til nye regler var et tilbageskridt i forhold til de eksisterende regler. Så derfor ville de hellere forkaste hele direktivforslaget.

Summa summarum: EU får ikke nye regler på området. De folkevalgte fik således ikke afskaffet de lange arbejdsuger, og medlemslandene fik ikke moderniseret reglerne, som landene ellers ønskede.

I et lidt større perspektiv har beslutningen stor betydning. EU-parlamentarikerne har vist, at de ikke er bange for at stikke en kæp i EU-hjulet og helt forkaste direktivforslag. Det betyder, at der for fremtiden kan være meget mere på spil, når de folkevalgte sidder ved forhandlingsbordet over for EU-landene.

This is the first time that no agreement could be reached at the Conciliation stage since the entry into force of the Amsterdam Treaty which significantly extended the scope of the codecision procedure, skriver parlamentet i en pressemeddelelse.

EU-Kommissionen, der har initiativretten til lovgivning, kan nu lave et nyt forslag til et arbejdstidsdirektiv.

Tilføjet: Læs mere hos dr.dk.

Relaterede artikler:

 1. Historisk: Folketinget banker hegnspæle op
 2. I morgen er en historisk dag i Folketinget
 3. Historisk beslutning om onlinespil

3 kommentarer »

 1. Parlamentarikerne træder for alvor i karakter. De adlyder ikke deres partier på den nationale hjemmefront og de begynder at stille ultimative krav. Det er måske slet ikke et Mickey Mouse parlament?

  Kommentar by Mathias Schwartz Kirkegaard — 28. april 2009 @ 11:39

 2. det er måske en lidt hurtig konklussion, eftersom det er første gang i laaang tid, det er sket, det kunne også tolkes, som at parlamentet var begyndt at tro, de havde for meget at skulle have sagt og derfor blev sat på plads af rådet…

  Kommentar by ne — 28. april 2009 @ 14:15

 3. Dårligt nyt for fagforeningerne, at man ikke nåede en aftale – men Parlamentet kunne ikke tillade sig at indgå kompromis på opt-out’en, sådan som fronterne var trukket op i forligsudvalget. Der er jo også et valg lige rundt om hjørnet, hvor et handlekraftigt Parlamentet alt andet lige stiller kandidaterne til EP bedre på den hjemlige front…

  Kommentar by David Granild-Jensen — 28. april 2009 @ 15:02

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.