EU-politikerne i dødskamp

25. maj 2009

DR har i dag offentliggjort en meningsmåling, der sender De Radikale og JuniBevægelsen ud ved EU-valget. Målingen indleder den dødskamp, som med at stå mellem de to EU-kritiske bevægelser.

Målingen er lavet af Capacent Epinion for DR, og den viser, at Folkebevægelsen får ét mandat, imens JuniBevægelsen får nul. De to bevægelser er i valgforbund med hinanden, og målingen tegner dermed arenaen for en kamp om den ene plads, de får tilsammen. Hvis en af bevægelserne ingen plads får, vil det formentlig betyde døden for den inden næste valg, da både penge, indflydelse og medieopmærksomhed er bundet op på mindst ét sæde i EU-Parlamentet.

Det giver dog ingen mening at dømme nogen af bevægelserne ude endnu. Der er knap to uger til valget, og det er først de sidste to-tre uger, at de to EU-bevægelser rigtigt kommer til orde i den offentlige debat. Men dødskampen kan sagtens vente forude.

I øvrigt vil EU ZOO også lige knytte en kommentar til De Radikales forudsete EU-exit. Det er på sin vis mere sandsynligt, at målingen holder stik her, fordi mange danskere stemmer det samme til EU-valg som til folketingsvalg, og De Radikale immervæk har haft længere tid til at føre valgkamp og blive hørt end bevægelserne.

(Opdatering: Hør EU ZOOs Andreas Marckmann kommentere på den spritnye måling i radioen. Indslaget er lavet af Radionyhederne, der leverer nyheder til de kommercielle radiostationer, blandt andet Radio 100FM)

EU ZOO vurderer, at De Radikales EU-stol er varm lige nu af to grunde:

 • Den gode gamle kendis-faktor. De Radikales spidskandidat Sofie Carsten Nielsen er bare ikke lige så kendt som mange af sine konkurrenter. Hun er ikke tidligere minister, ikke tidligere toppolitiker og ikke skandaleombrust. Til EU-valget stemmer danskerne traditionelt utrolig personfikseret, og der er det en ulempe, hvis man ikke er kendt.
 • Supereuropæer-kampagnen. De Radikale har valgt at føre en kampagne, der understreger EU som løsningen på langt de fleste problemer, blandt andet med sloganet “Ligestilling er udansk – så er det godt, vi har EU”. Kandidat nummer to, Johannes Lebech, rejser rundt i hele Europa for at vise, at De Radikale arbejder mere sammen med andre liberale end med andre danskere i EU. Men er danskerne supereuropæere nok til det?

Relaterede artikler:

 1. Skal politikerne mærke finanskrisen?
 2. Radikal på redningsaktion i Europa
 3. Valgets vindere og tabere

8 kommentarer »

 1. Folkebevægelsen og Junibevægelsen skal nok få mere fremgang i målingerne, men spørgsmålet er hvor højt de kommer op. Medierne har ved tidligere valg været mere glade for Junibevægelsen, men med J. P. Bondes afgang er det nok slut.

  Junibevægelsen har 800 medlemmer. Deres landsmøde (se reportage på dr.dk) var tyndtbefolket. Folkebevægelsen har godt 3000 medlemmer som traditionelt er aktivister af den gamle skole. Så Folkebevægelsen skal nok overleve, også hvis den røg ud af parlamentet, men det gør den ikke.

  I øvrigt har man i nogle år spekuleret på om DF ville overtaget bevægelsernes rolle, men det er ikke sket og bliver mindre sandsynligt fremover. I DF’s levetid har partiet bevæget sig fra “skarpe modstandere” til “tilhængere, men…” Messerschmidt er klar tilhænger, men vil begrænse EU’s rolle. Det er i øvrigt synd for DF at de parkerer et af deres bedste hoveder nede i det brysselske mørke.

  Det overrasker mig at Bendt Bendtsen og co. fortsat kan præstere næsten 12 pct. Årsagen kan kun være at Jens Rohde ikke regnes for et valgbart alternativ.

  Da jeg så Johs. Lebechs plakater med den påklistrede strimmel “Wo ist Johannes?” troede jeg der var tale om hærværk. For hvor er han, og hvem er han, og hvorfor er han der?

  De radikale præsterer endnu en forfejlet kampagne. Alle partiets materialer er grafisk, sprogligt og indholdsmæssigt enormt kedelige og rammer ved siden af. Budskaberne i supereuropæerkampagnen ville næppe blive taget godt imod i noget europæisk land, måske bortset fra Belgien, da de hader deres eget land.

  Kommentar by Casper | Borgerlig bums — 26. maj 2009 @ 05:11

 2. NB: På min blog har jeg lavet en tabel med oversigt over de hidtidige meningsmålinger samt kommenteret den fejlagtige prognose fra Eupredict.09.

  Kommentar by Casper | Borgerlig bums — 26. maj 2009 @ 05:17

 3. @Casper

  Tak for din kommentar. Gode pointer!

  Apropos, vælgerne dumper EU-kampagner:
  http://politiken.dk/politik/article718287.ece

  Blandt andet er danskerne ifølge undersøgelsen uimponerede over bevægelsernes kampagner. Eksperten Claes de Vreese siger det egentlig meget godt:

  »Hvis man er politiker, bør det være nu, der skal lukkes op for godteposen«, siger han.

  Kommentar by Andreas Marckmann Andreassen — 26. maj 2009 @ 07:32

 4. Ja, kampagnerne er ikke imponerende, faktisk ikke fra noget parti. Folkebevægelsen kører den traditionelle kampagne, som er saglig og enkel med brochurer med meget tekst. Plakaterne er meget retro, men erfaringer fra DF’s retro-stil viser at vælgerne godt kan lide det. Men der mangler dels lidt moderne spræl, dels mangler der nogle mere dybtgående budskaber end at EU bestemmer alt. Vi har gode baggrundsbrochurer i Folkebevægelsen, men jeg synes ikke man formår at bruge dem og få budskabet ud. I valgkampen fremstår vi langt mere populistisk og forenklet end vi virkelig er. På tv i går var Ditte Staun og Søren Søndergaard i studiet. DR fokuserede meget på spidskandidatens placering på venstrefløjen, men man glemte at sige at Ditte rent faktisk er radikal! En stor forglemmelse, som kan koste stemmer.

  Soc.dem. har lavet plakater med Poul Nyrup sammen med Dan Jørgensen. Det må siges at være fallit at bruge en politiker som ikke stiller op. “Gør som Poul, stem på Dan” er mangel på bedre argumenter.

  Junibevægelsen er ikke rigtig kommet ud af starthullerne. Deres mintgrønne valgdesign virker meget diskret, det egner sig ikke til avisannoncer, men er ganske stilrent på plakater.

  Jarl Corduas blog fortæller om en fustreret Pernille Høxbro (C) i et snob-anfald: http://www.jarlcordua.dk

  Kasper Elbjørn har forsøgt at få billig opmærksomhed med sin “kvalme”. Det er synd, da han ellers virkede seriøs.

  Alle er desperate, og det skal nok blive værre. Valget består af det menneskemateriale det er gjort af! :)

  DR har valgprogrammer med mystisk underlægningsmusik, mens kandidaterne taler. Underholdning og politik smelter sammen.

  Og så er der den officielle tronfølgekampagne med billeder af det gamle Danmark fra 1950′erne. Hvad tænker de på? Det virker som en efterligning af Krøniken. Det skal nok få folk til at lade være med at stemme, men tronfølgeændingen er jo også overflødig, og dermed er den svær at forklare.

  Kommentar by Casper | Borgerlig bums — 26. maj 2009 @ 16:32

 5. @Casper
  Det er interessant, at Socialdemokraterne tænkte, at Nyrup kunne drysse noget stjernedrys ud over Dan Jørgensen. Det er lidt spøjst, for her på bloggen er vi blevet kritiseret for at kalde Dan ukendt. For mig at se var Nyrup-kampagnen netop beviset herpå.

  Angående Folkebevægelsen, er det forkert at antage, at Folkebevægelsens politik primært er farvet af venstreorienterede?

  Kommentar by Filip Schwartz Kirkegaard — 27. maj 2009 @ 09:15

 6. @ Filip

  I parlamentet sidder Søren Søndergaard ganske vidst i den nordisk-rød-grønne gruppe. Men hvis du kigger nærmere på de kandidater liste N opstiller, så er der mange forskellige kandidater. På listen er både enhedslisten, konservative, radikale, sf, retsforbundet og det tidligere minoritetsparti repræsenteret, så det må siges at være en noget tværpolitisk liste.
  Hvis man nu forestiller sig, at listen snupper to mandater den 7. juni, og vi går ud fra at det bliver nr. 1 på listen, Søren Søndergaard (enhedslisten), og nr. 2 på listen, Ditte Staun (radikal), så bliver det jo spændene om disse to kan enes om, hvilken gruppe i parlamentet liste N skal repræsentere. Jeg tror Ditte Staun vil have ret mange problemer med at sidde i den rød-grønne gruppe, som er fyldt med sydeuropæiske kommunister og andet godt fra havet. :)

  Kommentar by Pelle Mortensen — 27. maj 2009 @ 10:47

 7. Pelle > Søren Søndergaard er ikke medlem, men teknisk associeret til GUE/NGL-gruppen. Der står i Folkebevægelsens valggrundlag at man ikke må tilslutte sig en gruppe der ikke giver fuld politisk handlefrihed. Men man er heller ikke løsgænger, hvilket ville være dumt. Tidligere var man i IND/DEM-gruppen, hvor Junibevægelsen og visse obskure højrepolitikere sidder, men Jens-Peter Bondes føderalstiske kurs blev for dominerende.

  Når vi taler grupper i EU-parlamentet er det i øvrigt umuligt at finde noget perfekt. Alle grupper indeholder lettere anløbne partier eller politikere.

  Det er ikke givet at Folkebevægelsen vælger samme gruppeassociering efter valget, men personlig har jeg intet stort problem med GUE/NGL-gruppen.

  Filip > Du kan læse Folkebevægelsens tværpolitiske valggrundlag. Det handler primært om dansk selvstændighed og suverænitet, men også menneskerettigheder, globalt ansvar, fredsbevarende arbejde i FN/OSCE m.v., frihandel med ulande, dansk strejkeret, bevarelse af den danske arbejdsmarkedsmodel. Hvis du synes det er venstreorienterede sager, så har du lov til det. Jeg mener de sager rækker langt ind over midten og har bred tradition i dansk politik. En meningsmåling på Folkebevægelsens landsmøde vile sikkert ikke give mange stemmer på VKO, men det er altså ikke dansk folketingspolitik vi beskæftiger os med. De borgerlige og partiløse i Folkebevægelsen er meget aktive i forskellige udvalg m.v. horved de præger arbejdet ret meget. I øvrigt har Enhedslisten altså ikke flere delegerede på vores landsmøde end en større lokalkomité. Men nogle er naturligvis medlem af et parti samtidig med at de er aktive i Folkebevægelsen som enkeltpersoner. Ved sidste valg, 2004, var Søren Søndergaard også opstillet, men da fremstod han mere som Enhedslistens mand (han var folketingsmedlem for Enhedslisten) og de delegerede på Folkebevægelsens landsmøde 2003 valgte derfor at placere ham helt nede på en 9. plads på listen. Det viser jo at Folkebevægelsen ikke bare er en forlænget arm for liste Ø.

  Kommentar by Casper | Borgerlig bums — 27. maj 2009 @ 17:09

 8. Lokalkomitéer sender hver 4 delegerede til Folkebevægelsens landsmøde, har komitéen over 100 medlemmer kan den sende ekstra delegerede.

  Organisationer som f.eks. fagforeninger, Enhedslisten, Retsforbundet, Dansk Samling, Radikalt EU-kritisk Netværk, Kommunistisk Parti m.fl. kan sende hver to delegerede.

  Som sagt udelukker det ikke at man kan være medlem af et parti og samtidig medlem af Folkebevægelsens lokalkomité. Jeg har imidlertid ikke oplevet at man snakker partipolitik på lokalkomitémøderne.

  Et godt eksempel på det tværpolitiske: på landsmødet i april gik en række talere op og forsvarede den danske arbejdsmarkedsmodel, som udhules af EU-regler. De fleste tog udgangspunkt i fagbevægelsens og venstrefløjens argumenter. Thorkil Sohn (fra den liberalistiske fløj i Retsforbundet) gik derefter op og mindede om at ikke kun fagbevægelsen, men også arbejdsgiverne bakker op om den danske model, fordi den har givet os stabile forhold.

  Kommentar by Casper | Borgerlig bums — 27. maj 2009 @ 17:23

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.