Bertelsen/Brügger får ikke prisforslag opfyldt i år

9. oktober 2009

Journalisterne Mikael Bertelsen og Mads Brügger er kendte for deres skiftevis kantede og bløde form, når de bedriver journalistik, eksempelvis i satire/interview/talkshowet Den 11. Time.

Det lader til, at deres idé om at give EU-Parlamentets Sakharov-pris til en whistleblower, der er gået imod EU-systemet, var en af de lidt for kantede af slagsen. Denne uge valgte parlamentet de tre finalister, og det blev den palæstinensiske læge Izzeldin Abuelaish, den eritreiske journalist og forfatter Dawit Isaak og menneskeretsorganisationen MEMORIAL. Ingen EU-kritikere at finde her.

Men heller ikke blandt de oprindelige 10 kandidater til frihedsprisen var der EU-kritikere. Kun to af de nominerede var fra EU-lande, og ingen af dem var kendt for at være EU-kritikere.

Bertelsen og Brügger præsenterede deres idé om at give Sakharov-prisen til en EU-kritiker, da de sidste år var i Strasbourg under tildelingen af 2008-prisen til den kinesiske dissident Hu Jia. Under pressemødet spurgte de den daværende parlamentsformand, Hans-Gert Pöttering (fra konservative EPP-ED), om han havde overvejet at give prisen til en EU-whistleblower. Pöttering tog spørgsmålet som en joke og svarede, at så skulle han have et forslag. Efter sigende løb Bertelsen og kameramand efter Pöttering, da pressemødet sluttede, for at stikke ham en seddel med forslag. Uden held, kan EU ZOO nu konstatere.

Der er da heller ikke nogen, der i den seneste tid har gjort sig så bemærket som EU-whistleblowere, at de har fortjent en Sakharov-pris, vurderer vi her på EU ZOO. Men hvis Pöttering var blevet stillet spørgsmålet nogle år tilbage, burde han hurtigt ihukomme kandidater som spansk-britiske Marta Andreasen, der nu sidder som parlamentariker for UK Independence Party. I 2002 afslørede hun som chefrevisor regnskabsrod i EU-Kommissionen. Et andet bud kunne være Paul van Buitenen, tidligere medlem af EU-Parlamentet, der over flere omgange har afsløret rod i EU-systemet. Eller østrigske Hans-Peter Martin, der som EU-parlamentariker kritiserede diætordningerne og endte med at afsløre 57 af sine kolleger i at snyde med diæterne.

Se den undersøgende nyhedsudsendelse i kølvandet på Hans-Peter Martin afsløring her (på tysk):

[youtube]8iLMHYP3Gfk[/youtube]

Relaterede artikler:

 1. Messerschmidt fik ikke sine hedeste ønsker opfyldt
 2. Landbruget får ikke V-håndlanger i Bruxelles
 3. Energikolos får 280 millioner i bøde for at åbne dør

3 kommentarer »

 1. Midt i al forherligelsen af EU-skeptikerne er der en interessant nyhed: Marta Andreasen har forladt UKIP pga regnskabspraksis:

  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/politics/article6825234.ece

  Kommentar by Bo — 25. oktober 2009 @ 01:25

 2. Hej Bo. Vi forsoeger ikke at forherlige EU-skeptikerne. I dette blogindlaeg naevnte vi blot en raekke navne paa personer, der har fulgt deres moral og haengt det beskidte undertoej til toerre. Jeg tror sagtens, at EU whistle blowers kan vaere supereuropaere.

  Marta er blot traadt tilbage som kasserer, saa vidt jeg kan laese. Men jeg kan godt lide hendes bemaerkning:

  She added: “I have increased the trust of the [UKIP] donors and this can be seen in the financial position of the party today which is the best it has been for years. I am committed to the party but I think that the party needs to understand that it has to be a more mature organisation.”

  Slam!

  Kommentar by Filip Schwartz Kirkegaard — 26. oktober 2009 @ 18:53

 3. Jeg læste for et par måneder siden en kronik (om Quatraro Mysteriet) af Mads Brügger i Politiken, hvor det fremgik, at Brügger og Bertelsen vil forsøge at lave deres serie til en standardlængde dokumentarfilm med det formål at få den til at bryde igennem europæisk. Med filmudgaven af “Det Røde Kapel”‘s store succes in mente bliver det spændende at se, om det kan lykkes Bertelsen og Brügger at få hul på deres EU-byld.

  Kommentar by Jakob — 3. december 2009 @ 23:31

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.