Bendtsen finder ikke fred i Bruxelles

30. marts 2009

Ville tidligere vicestatsminister Bendt Bendtsen (K) finde et helle i Bruxelles, hvis han eventuelt skulle blive retsforfulgt for bestikkelse eller lignende? Nej, viser EU ZOOs gennemgang af tidligere sager om ophævelse af parlamentarikeres immunitet.

Bendt Bendtsen (K) bliver sandsynligvis valgt ind i EU-Parlamentet til juni. Det giver politisk immunitet, men den beskytter formentlig ikke, hvis han bliver retsforfulgt for eksempelvis skatteunddragelse. (foto: Konservative)

Bendt Bendtsen (K) bliver sandsynligvis valgt ind i EU-Parlamentet til juni, og så får han politisk immunitet. Men den beskytter ham næppe, hvis han ryger i retten for de sager, der kører i pressen lige nu. Foto: Konservative)

Bendt Bendtsen er som spidskandidat for de Konservative ved EU-valget i juni ganske sikker på at komme ind i parlamentet, og dets medlemmer har automatisk parlamentarisk immunitet, medmindre de gribes på fersk gerning. EU-politikerne er beskyttet mod eksempelvis indledningen af retsforfølgelse, forundersøgelser, fuldbyrdelse af allerede afsagte domme eller appeller. Immuniteten gælder også sager fra før valget, hvis Bendt Bendtsen får sit mandat.

Men det betyder ikke, at han vil få fred for undersøgelser eller retssager om skatteundragelse og des lige, viser EU ZOOs gennemgang.

Der er ellers masser af tilfælde, hvor EU-politikere slipper for en retssag. En gennemgang af sagerne fra de sidste fem år viser, at parlamentet 13 gange valgte at holde hånden over medlemmer, der var blevet anklaget eller sagsøgt. Omvendt besluttede parlamentet 21 gange at fjerne politikerens beskyttelse. I en række sager har EU ZOO ikke kunnet finde resultatet, for eksempel fordi sagen stadig kører i parlamentet.

I de sager, hvor parlamentet valgte at beskytte politikerne, drejede det sig for det meste om injuriesager eller lignende. Politikerne har absolut immunitet, når det drejer sig om ytringer som EU-politiker. Parlamentet mente eksempelvis ikke for seks år siden, at den danske EU-politiker Mogens Camre (DF) skulle kunne anklages for racistiske ytringer på Dansk Folkepartis landsmøde tilbage i 2002.

Sager, hvor parlamentet har besluttet at lade parlamentarikerne komme for domstolen, kan være ret underholdende. Det er for eksempel italieneren Gian Paolo Gobbo, der blev anklaget for at udråbe en stat i Norditalien, udskrive falske valg og oprette en paramilitær organisation, Grønjakkerne. Et andet eksempel er polakken Witold Tomczak, der blev anklaget for at have væltet og beskadiget en statue. Polakken følte sig fornærmet som religiøs, fordi værket forestillede pave Johannes Paul II, der blev knust af en sten.

Men ikke flere sidespring. Hvis Bendt Bendtsen en gang skulle bliver hevet for retten i Danmark, ville det sandsynligvis, på baggrund af de seneste sager i pressen, handle om noget helt andet: Bestikkelse og des lige. Skattecenter Fyn og politiet på Fyn er netop nu i gang med at undersøge sagerne, og EU ZOO vil ikke her tage stilling til, om det vitterligt skulle komme så vidt, at Bendt Bendtsen risikerer en form for straffesag. Vi undersøger blot, om Bendtsen ville kunne blive retsforfulgt. Svaret er tilsyneladende ja.

Hvis man ser på lignende sager, så skærmer parlamentet ikke for dets medlemmer. Således besluttede den folkevalgte forsamling at ophæve immuniteten for briten Ashley Motes, der ifølge den britiske anklagemyndighed i årevis havde tilranet sig offentlig støtte ved at udfylde formularer forkert. Et andet tilfælde drejer sig om tjekken Vladimír Železný, der ifølge de tjekkiske myndigheder ikke havde betalt alle sine skatter og afgifter.

Bendtsen ville have mulighed for at bevare sin immunitet ved at overbevise parlamentet om, at en sag i virkeligheden var et angreb på hans politiske virke. Tjekken Vladimír Železný forsvarede sig således med, at han var offer for et politisk angreb, men uden held. De Konservative siger, at Bendtsen er offer for en hetz. Hvis de danske myndigheder en dag skulle anklage Bendtsen for noget, ville den tidligere vicestatsminister og konservative leder nok få vanskeligt ved at overbevise parlamentet om, at han er offer for politisk forfølgelse.

Relaterede artikler:

  1. Landbruget får ikke V-håndlanger i Bruxelles
  2. Hårde ord fra baglandet mod Bendtsen
  3. Det absolut vigtigste: Bendt Bendtsen

Ingen kommentarer »

Endnu ingen kommentarer.

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.


Wikipedia om Bendt Bendtsen (K)

Bendt Bendtsen (født 25. marts 1954 i Odense) er en dansk politiassistent, tidligere folketingsmedlem, tidligere Økonomi- og Erhvervsminister og nuværende medlem af Europa-Parlamentet, valgt for Konservative.