Barroso står til drøje hug

3. september 2009

Valget af en ny kommissionsformand i EU bliver en besværlig affære. Det indtryk får man af at læse en ny tale af den nuværende formand, Jose Manuel Barroso. Hans kritikere kræver nytænkning, og det leverer han ikke.

EUobserver.com skriver i en nyhed, at Barroso under en tale i Barcelona i sidste uge løftede en flig af sløret for kommissionens næste politiske program – hvis Barroso bliver genvalgt til efteråret. I talen fortæller Barroso, at “lige nu, og i det næste stykke tid” sætter Europa sin lid til stimulanspakker – men det kan ikke blive ved, forklarer han. Bilen løber tør for brændstof, forstås. Så Barosso nævner en række forslag, der skal være en del af EU’s “exit strategi” – altså holde bilen i gang. Som en del af denne plan nævner Barrosso et friere verdensmarked, internetbredbånd til folket, forbedring af det frie marked, forsyningssikkerhed og indføre det klimavenlige samfund.

Problemet her er, at disse “new sources of growth”, som Barroso kalder forslagene, efterhånden er gamle prioriteringer for kommissionen. Hvis Barroso anser disse forslag for at være en håndsrækning til de magtfulde kritikere i EU-Parlamentet, Socialisterne, De Grønne og dele af den liberale gruppe, får han problemer. Parlamentet står til midt i september at skulle stemme om, hvorvidt den konservative formand skal have lov at blive på posten.

Kritikernes krav er blandt andet, at Barroso lancerer en mere social politik, skaber større åbenhed og udviser mere handlekraft. Den næststørste gruppe i parlamentet, Socialisterne, kræver eksempelvis en helt ny kriseplan, en Europæisk Beskæftigelsespagt og bedre rettigheder for kvinder. Men nogle kommentatorer ser kampen om Barroso i EU-Parlamentet som en del af et større spil om de magtfulde poster i EU, der skal besættes, hvis Lissabontraktaten bliver vedtaget. Lige meget hvad, så får modstanderne masser af ammunition, hvis Barroso ikke snart ryster posen.

Relaterede artikler:

  1. Stop Barroso, siger de
  2. Elementet Watson
  3. DR glemmer parlamentet

Ingen kommentarer »

Endnu ingen kommentarer.

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.