Åbenheden fik en amputeret sejr

7. maj 2009
Selvom sejren kun er halv, er timingen lige før valgkampen helt perfekt for Hanne Dahl (J).

Selvom hendes åbenhedsejr kun er halv, er timingen lige før valgkampen formentlig noget, Hanne Dahl (J) jubler over.

Hvad stemmer din EU-politiker på? Det kan du ikke bare finde ud af som almindelig borger. Men nu har EU-Parlamentet besluttet at lade de vigtigste afstemninger blive offentliggjort. Resten er stadig hemmeligt.

Når en politiker stemmer i folketinget, så bliver det registreret, og alle danskere kan kigge politikerne over skulderen. Sådan er det ikke i EU-Parlamentet. Her bliver det ikke registeret, hvem der stemmer hvad, medmindre en gruppe medlemmer kræver det.

Indtil nu. Hanne Dahl fra JuniBevægelsen har onsdag fået vedtaget et ændringsforslag, der tvinger EU til at registere afstemninger, når parlamentet mødes og stemmer sammen, såkaldt plenar.

Men det er kun en halv sejr for åbenheden. Det gælder nemlig ikke de mange ændringsforslag, der plejer at regne ned over plenaren, men kun afstemningen om den endelige lovtekst. Og det gælder slet ikke udvalgsmøderne, som de folkevalgte bruger det meste af deres tid på.

Jeg forstår ikke helt, at mine kolleger kan være imod at stå ved, hvad de stemmer til de enkelte ændringsforslag – eller i vores udvalg. Kan de virkelig være så bange for at stå ved, hvad de stemmer? skælder Hanne Dahl i en pressemeddelelse.

Ikke desto mindre mener EU ZOO, at de nye regler er ret radikale. Lige nu registerer EU kun de afstemninger, en gruppe politikere går sammen om at kræve, og det er de færreste. Fra tid til anden sidder en assistent for en dansk EU-politiker, hvis han eller hun har en time til overs, og gennemgår stemmelisterne. Hvis en politisk modstander har trykket forkert eller stemt kontroversielt, så flyver der gerne en mail til en af EU-korrespondenterne.

Nu bliver registreringen et endnu bedre værktøj for journalister, pressefolk og nysgerrige borgere, der sidder rundt omkring i Europa og gerne vil overvåge politikerne.

Relaterede artikler:

  1. Messerschmidt fik ikke sine hedeste ønsker opfyldt
  2. Karin Riis Jørgensen fik sit frie spillemarked

Ingen kommentarer »

Endnu ingen kommentarer.

Debatten på bloggen er modereret efter sidens regler.Bliver ikke offentliggjort.